Welkom!



Informatie over Andalusië, maar dan anders.

Nieuwtjes en weetjes, feesten en ferias, bezienswaardigen en tips voor je vakantie.

maandag 25 januari 2010

Schilderen in Andalusië

"De kleuren van het zuiden" is het thema van een cursus verkennend schilderen die in Torrox (Málaga) wordt georganiseerd. De kenmerkende Moorse kleuren en motieven zoals je die in het Alhambra vindt dienen als inspiratiebron. Een bezoek aan het paleizencomplex in Granada maakt dan ook deel uit van de cursus en hierdoor onderscheidt deze cursus zich van het overige aanbod op dit gebied.

Teken- of schilderservaring is niet vereist, de cursus is voor iedereen.

Meer informatie vind je op de website van Ontspanjehier.



woensdag 20 januari 2010

Struikrovers in Andalusië

In het begin van de 19e eeuw waren de Sierras in Andalusië het domein van de Bandoleros. Deze door armoede gedreven struikrovers overvielen argeloze reizigers en vonden in het onherbergzame gebied een ideale schuilplaats. Een door vriend en vijand gerespecteerde bandolero was José Maria Hinojosa, beter bekend onder zijn bijnaam El Tempranillo. Altijd hoffelijk tegenover zijn slachtoffers stal hij nooit juwelen van emotionele waarde. Hij liet zelfs geld voor zijn slachtoffers achter zodat zij het volgende dorp konden bereiken.

La Ruta del Tempranillo
In het grensgebied van de provincies Córdoba, Málaga en Sevilla kun je La Ruta del Tempranillo volgen. De route voert langs alle belangrijk plaatsten in het leven van de struikrover. De route begint in Jauja, waar zich het geboortehuis en doopkerk van El Tempranillo bevindt. Via het strategisch gelegen Badolatosa waar El Tempranillo zich voor zijn achtervolgens verschool voert de route naar de Ermita de la Fuensanta waar koning Fernando VII de struikrover zijn straf kwijtschold. De route eindigt in Alameda waar El Tempranillo door ex collega bandolero El Barberillo wegens verraad werd vermoord en waar de graftombe van El Rey de Sierra Morena zich bevindt.

dinsdag 12 januari 2010

Sneeuw in Córdoba en Sevilla!


Sneeuw in Andalusië komt in de hoger gelegen gebieden veelvuldig voor. Maar het koudefront dat Europa el enige tijd beheerst heeft nu ook Córdoba en Sevilla bereikt. De gemiddelde temperatuur in de maand januari in beide steden is normaal gesproken 16 graden.
Op 11 januari is er voor het eerst sinds 56 jaar sneeuw gevallen.

Op de foto´s besneeuwde palmbomen en de Mezquita in Córdoba.


woensdag 6 januari 2010

Het geboortehuis van Federico Garcia Lorca

De Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca werd op 5 juni 1898 geboren in het dorpje Fuente Vaqueros in de provincie Granada. Tot dat de familie in 1909 verhuisd naar de stad Granada bracht Lorca hier zijn jeugd door en bezocht er de lagere school.



Het geboortehuis van Lorca is nu het Museo Casa Natal Federico García Lorca en opengesteld voor publiek.


Onder begeleiding maakt de bezoeker een rondgang langs de eetkamer, de keuken, de slaapkamers en patio waar persoonlijke attributen en meubels herinneren aan de vroegere bewoners. In een aparte expositieruimte zijn brieven, boeken en tekeningen van Lorca tentoongesteld. Ook zijn er unieke filmbeelden van zijn theatergroep La Barraca te zien.


Het museum bevindt zich aan de Calle Poeta Federico García Lorca nr. 4 in Fuente Vaqueros.

Bezoektijden: Dinsdag t/m zondag

´s morgens om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.00 uur
´s middags om 16.00 en 17.00 uur (1 oktober t/m 31 maart)
´s middags om 17.00 en 18.00 uur (1 april t/m 30 juni en sept.)
´s middags gesloten op zondag en de maanden juli en augustus


Tijdens Feestdagen gesloten.

Entree: € 1,80