Welkom!Informatie over Andalusië, maar dan anders.

Nieuwtjes en weetjes, feesten en ferias, bezienswaardigen en tips voor je vakantie.

donderdag 25 maart 2010

Semana Santa

Volgende week staat heel Andalusië weer in het teken van de Semana Santa. De heilige of goede week voor Pasen staat in het teken van de lijdensweg van Jezus naar het kruis die tijdens processies wordt uitgebeeld. De goede week duurt van Palmzondag (Domingo de Ramos) tot en met eerste paasdag (Domingo de Resurrección) met dagelijks processies, behalve op zaterdag. De belangrijkste processies vinden plaats op Goede Vrijdag.

In alle dorpen en steden kun je je vergapen aan de soms honderden kilo´s wegende Paso´s of Tronos van de verschillende broederschappen (Hermandad of Cofradia) die de processies organiseren. Iedere broederschap heeft twee Tronos, een met een voorstelling van de kruisweg en een met een beeld van de heilige maagd Maria omgeven door kaarsen. Sommige Tronos worden vanwege hun omvang en gewicht door enkele honderden personen gedragen en in de oude binnensteden op spectaculaire wijze door smalle steegjes gedragen. Muziekkorpsen zorgen daarbij voor stemmige muziek.

De Paso of Trono wordt gevolgd door Nazarenos, de boetelingen die de urenlange tocht soms blootsvoets lopen met op hun hoofd de puntige Capirote om anonimiteit te waarborgen. (Het gebruik van de Capirotes stamt uit de tijd van de inquisitie en heeft niets met de latere Ku Klux Klan te maken).

De processies vinden in de grote steden zowel overdag als ´s nachts plaats. En zodra de processie is beëindigd gaat het boetekleed uit en wordt er tot in de vroege uurtjes feest gevierd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten