Welkom!Informatie over Andalusië, maar dan anders.

Nieuwtjes en weetjes, feesten en ferias, bezienswaardigen en tips voor je vakantie.

vrijdag 6 augustus 2010

Kwallen aan de Spaanse kust

In de maand augustus wordt een ware kwalleninvasie aan de Spaanse costa´s verwacht.

De meest voorkomende kwal die een dagje aan het strand of  je vakantie kan bederven is de parelkwal (Pelagia noctiluca). Contact met deze kwal kan leiden tot een rode, opgezwollen huid en langdurige jeuk, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. In extreme gevallen kan het zelfs tot een hartstilstand leiden.

De dooskwal (Carybdea marsupialis) was tot voor kort vooral in de Caribische wateren te vinden maar de populatie van deze giftige kwal groeit explosief. De kwal is transparant en daardoor moeilijk te zien. Een aanraking met dit beest kan tot wel drie weken durende klachten leiden. De dooskwal komt vooral voor aan stranden die dicht bij riviermondingen liggen.

Tot slot is ook het Portugees oorlogsschip (Physalia physalis) aan de Andalusische kust gesignaleerd. Deze kwal heeft tentakels tot wel zeventig meter lang. Een aanraking met deze kwal veroorzaakt pijn, koorts, shock en ademhalingsproblemen. Wanneer je in de tentakels verstrikt raakt kun je verlamd raken met verdrinking tot gevolg.


Ga dus niet zwemmen wanneer de rode vlag op het strand is gehesen.
Je bent gewaarschuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten